Konopljini proteini v prahu

Konopljini proteini (beljakovine) predstavljajo kakovosten rastlinski vir beljakovin. Pridobljene so s hladnim postopkom razmastitve konopljinih semen. So eden redkih rastlinskih virov s popolno aminokislinsko sestavo, kar pomeni, da z njimi zaužijemo vse aminokisline, ki jih potrebuje naše telo. Raziskava iz leta 2008 je pokazala, da konopljine beljakovine zmanjšujejo utrujenost, delujejo antioksidativno in dvigujejejo telesno odpornost. Beljakovine prospevajo k ohranjanju in pridobivanju mišične mase ter k ohranjanju zdravih kosti.

So zelo lahko prebavljive, izmed vseh rastlinskih virov pa imajo najvišji izkoristek (biološko vrednost) v našem telesu. 100 g beljakovinskega prahu vsebuje več kot 45 g beljakovin, obenem pa vsebuje tudi vlaknine, omega 3 maščobne kisline in številne vitamine ter minerale. Vitamini B kompleksa ugodno delujejo na živčni sistem, magnezij preprečuje mišično utrujenost in zmanjšuje stresni odziv telesa, klorofil rastruplja telo. Imajo visoko vsebnost aminokisline arginin, ki prispeva k boljšemu pretoku krvi po žilnem sistemu, preko vpliva na sintezo dušikovega oksida.

So 100 % naravne, brez dodatkov in polne bioaktivnih snovi ter encimov. Zaradi vseh naštetih lastnosti so idealne izbira za vse ljudi, ki bi radi povišali vnos beljakovin v telo, hkrati pa ne bi radi obremenili telesa. Primerne so tako za starejše ljudi, bolne ali odraščajoče otroke. Posebno so cenjene pri športnikih in so zelo preimeren dodatek za obogatitev prehrane vegetarijancev in veganov.

Konopljine beljakovine dodamo smutijem, jogurtu ali pa jih preprosto zmešamo z vodo ali mlekom in popijemo. Priporoča se zaužitje 20-30 g beljakovinskega prahu dnevno, višji vnos je priporočljiv pri športno aktivnih posameznikih.